SIKKERHETSTIPS !

Hva gjør jeg dersom det brenner og røykvarsleren gir alarm?

Overse aldri en røykvarsler i alarm! Dersom en av dine røykvarslere gir alarm så er det alltid en årsak.

Dersom det foreligger en reell brannsituasjon er første prioritet å evakuere boligen. Slokke arbeid bør settes inn dersom det er en god mulighet for å slokke branntilløpet. Husk at sekundene teller!

Her er noen enkle tips som kan redde liv i en brannsituasjon:

1) Utarbeid en evakueringsplan, diskuter og tren på denne slik at alle i familien vet hva de skal gjøre og vet hvordan eventuelt utstyr benyttes. Det er viktig å kjenne til to utveier fra hvilket som helst rom i boligen.

2) Kjenn etter om døren er varm, husk alltid å sjekke før du åpner døren for å evakuere. Dersom dørhåndtaket er varmt må den ikke benyttes til evakuering. Benytt din alternativ rømningsvei!

3) Kryp langs gulvet. Røyken og varmen fra en brann stiger opp under taket. Dersom du krabber langs gulvet vil det være mindre røyk, og varmen vil være mindre plagsom.

4) Avtal et møtested på forhånd der familien kan samles utenfor huset. Dersom alle vet hvor de skal samles etter evakuering, er det enklere å vite hvem som er i sikkerhet.

5) Ring brannvesenet fra naboen telefon. Husk alltid å oppgi fult navn og korrekt adresse til brannvesenet. Ikke legg på før du er sikker på at brannvesenet har all nødvendig informasjon.

6) Gå aldri inn i et brennende hus. Returner aldri til huset uansett årsak. Brannvesenet vil være der i løpet av kort tid og de har spesialutstyr og bekledning som tåler høyere temperaturer.


Fakta om brannsikkerhet i hjemmet
Dette bør du vite om en brann
Montering av røykvarslere
Hvordan velger jeg riktig røykvarsler og brannslokker til boligen?
Hva gjør jeg dersom det brenner og røykvarsleren gir alarm?
Vedlikehold av røykvarslere og brannslokkere
Bør jeg anskaffe annet sikkerhetsutstyr til mitt hjem?